Zdrowe desery mrożone? Czemu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, lecz również bardzo dobrze wpłynie na stworzony przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą pomocniczym orzeźwieniem w upalne dni.

Deser lodowy minimelts

Przepysznym, słodkim oraz dobrym także dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z stosowną porcją należytej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną dawką malin albo jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To olśniewająca alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub też z mieszanki. Dodatkowym pozytywem jest też to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być pod każdym względem zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, które są doborową przekąską w trakcie upalnych dni. Cudownie smakują mrożone maliny czy borówki, które wybitnie łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu